Home Paine de secara
Paine de secara
Paine de secara PDF Imprimare Email
Paine de secara
Scris de madalina   
Duminică, 26 Septembrie 2010 18:17

Secara este o cereala in doua varietati (de iarna si de vara), care se dezvolta cel mai bine in zone cu clima uscata si ceva mai racoroasa, adaptandu-se mai usor decat graul la acest climat. Acesta este motivul pentru care aceasta paine de secara este mai usor de preparat decat painea de grau pe care o consumam in mod obisnuit.


Tipurile de paine de secara sunt raspandite mai ales in Europa Centrala si Europe de Est. In Germania, se produce paine de secara si pentru consum dar si pentru furaj in hrana animalelor. Secara este utila si in generarea de energii neconventionale, in producerea bio-etanolului dar si pentru producerea de alcool.


Faina de secara care sta la baza producerii de paine de secara difera prin proprietati de faina de grau in procesul de coacere. In prezenta pentozanului, moleculele de gluten nu mai produc efectul “lipicios” si nu retin gazele din compozitia aluatului. Crusta bruna si aromata este elementul care aduce succesul pe care il inregistreaza aceasta paine de secara. Crusta este rezultatul densitatii mai mari a painii de secara in comparatie cu painea de grau. Calitatea fainii poate fi totusi degradata datorita prezentei amilazelor care au rol in descompunerea amidonului.


Bolnavilor de diabet li se recomanda consumul de paine de secara pentru ca acesta duce la reglajul nivelului glicemiei si la scaderea semnificativa a colesterolului. Studiile au demonstrat ca persoanele ce consuma astfel de produse prezinta un risc cu 30% mai mic in cazul imbolnavirii de diabet.


De ce ne este recomandat sa consumam maine de secara in locul celei de greu?

In primul rand deoarece painea de secara este o sursa bogata in fibre, aproximativ 18% din necesarul zilnic de nutrienti de care are nevoie organismul uman. Senzatia de satietate pe care orice tip de paine de secara o ofera este motivul principal pentru care aceasta este aleasa de catre persoanele care sustin regimuri de slabit.


O paine de secara poata fi considerata si un medicament natural extrem de eficient in lupta cu diabetul prin continutul ridicat de magneziu. Fibrele pe care secara le contine ajuta la impiedicarea formarii de toxine in cadrul colonului, avand ca efect pozitiv o imbunatatire considerabila a digestiei.


Indiferent daca veti consuma secara sub forma de paine de secara sau cereale, o masa ce contine aceasta cereala este recomandata in fiecare zi. Acest aliment reduce riscul de aparitie al problemelor cardiovasculare si al infarctului. Efectele benefice pe care painea de secara le are asupra organismului fac din acest aliment cel mai potrivit pentru consumul zilnic, integrandu-se perfect intr-o dieta sanatoasa.
 


Sondaje

Iti place painea de casa?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 

Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com