Home Paine
Paine
Paine diverse specialitati PDF Imprimare Email
Paine
Scris de madalina   
Luni, 27 Septembrie 2010 09:58
Painea si produsele de panificatie sunt consumate la scara larga pe intreaga planeta datorita continutului de fibre ridicat ce ofera organismului o cantitate de energie perfecta de consumat pe parcursul unei zile. Numim paine cam orice produs obtinut prin coacerea unui aluat din apa si faina, afanat cu drojdie. Produsele de panificatie speciale includ si alte ingrediente aditionale precum: diverse seminte, fructe uscate, masline, etc.


Aroma si culoarea painii poate fi data de extractul de malt. Acest produs este obtinut din grau sau orz incoltit, care este ulterior uscat si macinat. Maltul se clasifica in doua categorii: malt diastatic si malt non diastatic. Maltul diastatic este principalul factor care influenteaza transformarea amidonului in compusi ce au ca principal rol hrana pentru drojdie. Indicele de cadere al fainei este caracteristica care stabileste daca maltul diastatic se poate utiliza in faina pentru obtinerea aluatului sau nu. Cele mai multe retete utilizeaza maltul non diastatic. Acesta poate fi inlocuit cu succes cu miere.


Specialitatile de panificatie includ: chifle moi, paine impletita, paine de secara, paine la tava, etc. Sortimentele de paine cu coaja croncata pot fi: chifle si paine vieneza, paine italiana si paine frantuzeasca. Faina integrala este cea mai recomandata de catre medicii nutritionisti pentru prepararea painii de consum decoarece capacitatea de hidratare a acesteia este mai ridicata decat cea a painii albe.


O specialitate de paine alba turtita si ovala este ciabatta. Numele acesteia provine din termenul italian dupa care a primit si painea numele, termen insemnand „papuc de casa”. Este considerata o paine traditionala a italienilor si se remarca prin textura usoara si umeda, cu gauri mari si neregulate de aer, imbunatatita de coaja caramelizata, extrem de fina la atingere.

Specialitatea de paine Ciabatta

• Greutatea painii obtinute: ~ 1, 25 kg
• Timp de preparare: mediu (1h si 25min)
• Ingrediente:
o 750g de faina;
o 2.5lgt de drojdie uscata (~ 25g)
o 450ml de apa;
o 2.5lgt de sare;
o 5lg de ulei de masline + o cantitate variabila pentru copt.

Alte specialitati de paine din diverse zone ale lumii sunt:

1. Fougasse:
- zona de origine: Provence;
- consistenta: aluat de paine obisnuit aromat cu ulei de masline, perfect pentru salate si cruditati.
2. Paine in stil olandez:
- consistenta: seminte de mac, putin piperate si crocante, optima in asocierea cu diverse tipuri de branza (ex: Mimolette).
3. Paine de secara din Auvergne;
4. Paine Savoy:
- consistenta: ciuperci, branza Beaufort (maruntita) si ceapa. Se consuma proaspat scoasa din cuptor cu salata de sunca si salata verde.

 


Sondaje

Iti place painea de casa?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 

Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com